Policija

— 236 —

власти, а скоро никако за једну успешну самоуправну јединицу. У расподели становништва, броја општина и величини тери- · торије, разни сревови стоје у јекној нелогичној сразмери. Док поједини срегови имају преко 35 општина и њихова насељења ику ло 80.000 становника и достижу популацију неког округа, дотле на другој страни има срезова који броје свега по 80: штина, а насељења им не пењу ни до 18.000 становника, таман толико колико имају грађана два већа села у Срему.

· Среској самоуправи није дата пута важност. Изборно је

право за избор среске скупштине скучено. Среска се скупштина не бира непосредно већ посредно. Њу бирају општински одбори. То је систем репрезентативни и народ не казује директао_ из својих уста, ко Не му заступати среске интересе, већ се то чини преко представника општинских самоуправа. Осим тога, среској скупштини у одсутности члана окружног одбора председава срески начелник. Он је и поглавити извршилац свију одлука среских скупштина и одбора. Срески начелник по огромној надлежности за државне послове није кадар да се посвећује са више бриге среским самоуправним интересима, а ње"гова весталност и честа промена положаја онемогућавају га да ма какве користи допринесе повереном му срезу. ! Истина су законом предвиђени задатци среза идентични са самоуправним задатцима округа, али је срез финансијски немоћан за извршење тих послова, па их слабо и врши. Срегу или његовом леганном представнику среској скупштини поглавити је задатак решавање буџета.

Буџети су верна фотографија рада среске скупштине. Из њих се види цео рад среске скупштине, њене атрибуције, права и вужности. У доношењу буџета срез се јавља као самоуправна јединица. Потребно је видети, како се на пракси решагају срески (буџети. Срески начелник са среским одбором састави пројект буџета. Деловођа га у среској скутштини прочита. Чланови среске скутитине без икаквог интересовања скоро акламацијом усвајају предложени буџет. Дискусије су врло ретке и оне су махом јалове. Скупштинари једва чекају да буџет изгласају, "ва приме дневнице и зарана оду својим кућама.

Срески буџет то је склоп цифара, које су унете највише по разним законима и наредбама појединих министарстава као нарочита оптерећења срезова за потребе државне. У срески

-еЕ