Policija

по ПЛ

буџет улазе станарине полицијских и пореских чиновника, среских економа и њихових помоћника; плате служитељима среских расадвика, разни хонорари стручним државним чиновницима и извесне суме на безбедност. Од материјалних издатака. улазе у срески буџет утрошци на канцеларије среског начелника, зграде за среске судове, зграде за канцеларије среског економа, среске апсане н штале; затим канцеларијски материјал, огрев и осветлење ових надлештава.

Сви би ови издаци имали по свом основу пасти на терет државних издатака. Они су натурени срезовима као самоуправама разним законима. То се је могло подносити, кад је наша држава била мала, са малим фискалним изворима, али данас наша држава, четири пута увећана, на своје институције и на. своје чиновништво има сама да троши, а не своје ТРЖНИ да набацује на локалне самоуправе.

За чисто самоуправне потребе срезови уносе издатке на; заштиту иародног здравља и за унапређење мародко тољопривреде и економије.

За извршење ових задатака сревови предвиђају хонораре за државне среске лекаре и бабице. Ти се хонорари исплаћују само, да се помогну лекари и бабице, а народно здравље слабе вајде има од тога. Обично се лекару даје хонорар, већи но што му је плата, да бесплатно лечи среску сиротињу. Он то врши на дохват и само прегледа сиротињу, ако му ође у среско место и у одређено време, али лекар не мде ради лечења по сеоским ошштинама изузев кад за то има добру награду од свог пацијента. Срески је лекар плаћен од државе, истина мање но остали државни чиновници факултетске спреме, али он и не ради много државне послове. Два пут годишње излази у народ ради вакцинације; у случају каквог убиства изврши секцију; на позив иследне власти прегледа апсенике; и то му је готово цео рад за бенифиције које му држава као чивовнику пружа.

Бабице срезови плаћају само за то, да: их имају у свом срезу. Понеке од њих више су народу од штете но од користи. У место да породиљама помажу, оне у виду професије уче жене како ће вршити побачај, па им чак н лично помажу у том деликту.