Policija

=— 8539 —.

Задржати админис стративну наши на срезове као ресоре надлежности политичких и других власти.

Марко Новаковић окр. начелник

ПОМОЋ НИК минис ТРА УНУТРАШЊИХ. ДЕЛА

Ми ме о устројству Министарства Унутрашњих Дела од 8. маја 1919. год. Министарство је, у циљу бржег, бољег и стручнијег отправљања послова и успешнијег надзора над подручним властима и органима у земљи (види чл. 4. уредо е) покељено на ова одељења:

а. Кабинет Министров;

6. Управно Одељење;

в. Самоуправно одељење;

г. Одељење за јавну Безбедност; Е

А. Инспекторско одељење,

Надлежност поменутих одељења одређена је чланом 18. 9.110. 1. 12. и 13. уредбе, с тим да ће делокруг рада одељења у колико уредбом није обухваћен одредити (допунити) својом варедбом Министар Унутр. Дела (види чл. 6. уредбе).

На челу поменутих одељења стоје начељници Министарства (односно шеф кабинета), који су непосредни референти Мини строви по пословима поверених им одељења (види члан 6. уредбе), а по чл. 3, Уредбе на челу Министарства Унутрашњих Дела стоји Министар под чијим се врховним надзором отправљају сви послови.

По расмотрењу напред изложеног видимо:

1. да су олељења Министарства Унутрашњих Дела потпуно самостална и независна јећно од другог.

2. да начелници одељења непосредно реферишу Министру по пословима својих одељења, и

3, да је Министар Унутрашњих Дела једино позват, по краву врховног надзора (в. члан 3. уредбе) да у случају потребе тражи кооперативан рад начелника одељења.

Кад је писата поменута уредба могло је се и веровати, да ће онаква каква је задовољити потребу. На пракси се пожазало да није тако, јер Министар Унутрашњих Дела због