Policija

-- И.

Срезови немају никаквих других установа за заштиту народног здравља. Ако се и нађе на ком месту среска амбуланта то је намењено лекару, да може у оскудици апотеке вршити аџотекарске послове за свој рачун и да може угодније своје платежне пацијенте прегледати.

За подизање и унапређење пољопривреде срезови дају потребно земљиште. Стручне економе и особље поставља држава а плаћа их округ. Самбуправни срез брине се о снабдевању угљедног добра, о његовим приходима и расходима. Како ова добра нису намењена за спекулацију, она и не доносе никакве приходе. Њихов је позив, да народу пружа образац за рационалну обраду земљишта и култивисање воћарства. Учешће самоуправног среза врло је слабо у погледу рада и руковања. имовине угледних добара. Све је то остављено државном чиноввику —— среском економу, који ради по својој иницијативи а у смислу упустава Министарства Привреде. Сва угледна окружна и среска добра имају према најновијем гледишту Ми· нистра Привреде припасти држави и њеном старању, те ће се на тај начин окрузи и срезови ослободити брига о расадницима.

Срезовима није стављено у дужност старање о путовима. Срески путови не постоје, па су самоутравни срезови слободни и од тих послова. Саобраћајних средстава као железница, трамваја, аутомобила н других срестава нема ни један срез нити су финансијски моћни да то изведу. О поштама, телеграфима и телефонима држава се сама стара и тај свој монопол не уступа локалним самоуправама.

Из свега тога закључујем, да је среска самоуправа фивансијски и економски врло слаба за извођење задатака стављених јој у дужност досадашњим законима. Среска самоуправна акција треба да престане, као неуспела и бескорисна. Све њене функције требало би пренети на окружне самоуправе. Среска

имовина треба да припадне округу, који ће се старати о свима деловима своје територије. Издатке које су сревови чинили 82 рачун државних институција пренети на државни буџет. Укидањем среске самоуправе осетила би се већа живост и заинтересованост у окружним самоуправама, јер би чланови окружних самоуправа, тежећи да што више допринесу напретка својим крајевима, изазвали корисну утакмицу у унапређењу целог округа. |