Policija

а

Пошто уредбом о устројству Министарства није предвиђен зајелнички рад начелника одељења по внословима који холазе у надлежност Министарства (јер ни чл. 14. уредбе о томе не говори) нужно је уредбу допунити у томе, и том приликом установити и звање ЛПомоћника Министровог, који би био једини референт Министров по свима пословима Министарства, а начелници одељења биди би његови референти, те би тако Помоћник Министров био оно лице у Министарству које би се посветило искључиво пословима Министарства и амало дужност да Министру предлаже мере где и шта треба урадити па да се поправи оно што није добро.

Досадањом применом уредбе о устројству Министарства Унутрашњих Дела откривене су све њене мане и недостатци и време је, у интересу реда и мира у земљи, да се она допуни.

Рад. Т. Филиповић.

ОПШТИНЕ У СТАРОЈ ЦРНОЈ ГОРИ Биће од користи да се по нешто зка из управног законољавства и из новоуједињених крајева. Зато ћемо се потрудити да, у главним потезима, упознамо читаоце „Полиције“ са ' општинским властима у Старој Црној Гори, пошто је општина. пи управна власт.

· Са ослобођењем и уједињењем рее Горе са Србијом, капетаније су добиле назив среска начелства, а обласне управе окружна начелства. У исто време, извршена је и реорганизација капетанија у толико, што је у неким окрузима, као на пр. у колашинском, из неколико капетанија образован један срез, а капетаније претворене у сеоске општине.

_ Појава општинских, сеоских власти новина је у пне! Гори — реч је о Старој Црној Гори. Место њих, постојале су, по селима, „Кметије“ са главним и споредним кмегом за свако село. Дужност кметова је била бесплатна.

Повереништво са Цетиња било је дало упуства По начелницима да, у духу црногорскога закона о уређењу ва решкаих општина, органивују сеоске општине, И начелници окружни, с обзиром на месне прилике, извршили су организацију сеоских онштина. Наравно, да је та организација на