Policija

БОД не“

општинског председника потиче по чл. 113, закона о општинама, јер на његов предлог (председников) општински одбор "бира и отпушта општинског деловођу.

Поред општинског суда у општинама постоји и суд који · се образује од кмета села, које с другим (селима) МИНИ образује. Овај кмет суди са два одборника, или ако ових нема (у селу) са два поштена човека (в. чл. 110 закона о општинама и тач. д. 5 6. грађ. суд. пост.) И овај суд председник општине дужан је по чл. 103. закона о општинама да образује својим распоредом рада. Нарочито је ово потребно да учини, ако село има више од два одборника или ако нема два одборника, па се морају грађани позивати да са кметом суде.

И суд добрих људи, који према члану 80. закона о радњама и члану 1. уредбе о суду добрих људи постоји у свима варошима у Србији и већим индустријским местима, која су од вароши удаљена најмање пет километара, — дужан је образовати општински суд. |

Судови добрих људи установљени су да расправљају и поравњавају спорове, који се породе између послодаваца и ученика занатских и трговачких помоћника, службеника или радника оба пола.

Како се бирају чланови за суд добрих људи председвик општине (опшински суд) видеће из закона о радњама и уредбе о суду добрих људи, на које се прописе упућују. Из њих ће видети, да општински суд има да припреми и изврши избор за суд добрих људи.

Суд добрих људи придодаје се општинском суду који се стара о издржању тога суда у погледу материјалних издатака. Исто тако суд општински дужан је дати суду добрих људи једног свог чиновника, који ће бити деловођа тога суда.

Пошто смо укратко изнели шта је дужан председник општине да уради, па да има правилно оргазизован општински суд и остале судове у општини, ми ћемо прећи на излагање шта све општински суд (са својим председником) има да ради.

1. Општински суд — као судска власт. |

По члану 94. закона о општинама огштински суд има, судску власт у колико му је она специјалним законима дата. Тако он је надлежан да суди:

а. у грађанским парницама по глави 1 грађ. суд. пост, и: