Policija

па

6. у кривичним за иступна дела по целој трећој части казненог закона и полиц. уредбе.

Поред овога он је надлежан да суди извесне грађанске спорове и извесна кривична дела и по другим специјалним. законима, што ће мо ми у току излагања изнети.

Надлежноси: општинског суда за суђење грађанских спорова изложена је у 9 6. гр. с. п. Та је надлежност одређена према вредности спора — главне тражбине. Тако општински судови имају да суде све спорове у вредности до 200 динара закључно изузимајући спорове о наследству; даље имају да суде о непокретностима и меничним потраживањима у вредности до 1:00 МИР закључно н о службеностима пољским, које су изложене у 8 335. грађ. зак.

У споровима, по којима је надлежан да суди, општински суд има право да поравна парничне стране и да потврђује обвезе и уговоре. Примера ради наводимо ово: општински суд пошто. има право да суди о непокретностима до 100 динара има право да потврди и уговор о преносу непокретности чија. вредност није већа од 100 динара и да о таквој непокретности поравна парничаре. Ако би општински суд потврдио уговор о преносу непокретности чија је вредност већа од 100 динара или би о таквој непокретности поравно парничаре, — онда тај посао неби имао вредности, јер је урађен од ненадлежног суда.

Ако би општински суд потврдио обвезу о дугу чија је вредност већа од 200 динара, та потврда неће имати вредностиз,

У споровима за које је општински суд надлежан по тач.' а 5 6. гр. суд, ност. општински судови по пристанку парничара могу одобравати избране судове.

Да ли је општински суд надлежан или не, да који од напред побројаних послова сврши одлучује вредност спора, и за то кад вредност спора није познати или од парнични срана није призната — општински је суд дужан да, среством три вештака, сазна вредност спора, џа по том да донесе одлуку јели надлежан да ради по том спору или не.

У случају спора о службеностима пољским, које су изложене у 5 335. грађ. законкка, није потребно да се зна вредност спора.

(5 Види одлуку Касационог Суда штампану у Невен суд 'пост., који је сређен од Гојка Никетића.