Policija

= 847 —

Ибенским чиновницима је додељен велики део овога програма на извршавање, а специјално рад по тачкама !-оји 3 -ођ, зато што се сматра да су оне по темпараменту погодније ко мушкарци.

Региструјући овај диван програм наших колега из Холандије, ми са болом морамо констатовати, да нас. раздваја још много времена од тога момента, када ће наша полиција озбиљно моћи да прихвати и да са успехом извршује сличан преграм о дечјем проблему. Лепо документовани чланак Г. професора д-р Митровића „Улична деца“, који је изашао у прошломе броју нашега листа, то најбоље потврђује.

Али оно што још није у стању да предузме државна власт, предузеће да остварују хумана друштва приватном иницијативом. Ми у Београду имамо на 15 таквих друштава, која раде за добро малолетника. Код многих од ових друштава већ се озбиљно претреса питање о савезу међу њима, који би им

омегућио бржи и услешнији рад. Сакупљени у савезу и моћни, ови ће, сумње нема, сматрати за своју дужност да извршују и највећи део горе ивложенога програма.

Ми Ћемо бити међу првима који ће поздравити остварење

ове корисне замисли. | ПА.

ШИФРА

Није потребно нарочито објашњавати и доказивати да је шифровање једно од важнијих средстава за сузбијање криминалитета и одржавање безбедности у земљи. Нарочиту важност има шифра у предупређивању кривичних дела, јер често се дешава да се једино путем шифроване депеше може благовремено предупретити кривично дело, и предузети потребне мере за хватање криваца. Несумњиво да најважнију улогу има шифра у дипломатској служби али, на пољу шпијунаже, она се додирује са полицијском службом безбедности. Стога је од великог интереса да полицијски чиновници, који шифру употребљавају буду свесни, чему она служи и како се и кад она има употребљавати. Јер, у колико шифрована депеша користи да се похватају кривци и благовремено спречи извесно дело у толико више штети ако она не остане тајна, те они којих