Policija

— 584 —

о свему известити надлежну иследну власт да би даље ислеђење предузела. )

Одредбе којима се штити имовна безбедност грађана изнете су у 5 220—250 крив. зак. 5 391 391 а. и 6. крив. закона и 5 289—294 истог закона и одредбама изнетим у глави ХХХ крив. зак, даље у одредбама закона о чувању пољских имања и законом о злонамерним паљевинама и намерним поништајем туђих ствари.

Из досадањег излагања, под а. 6. и в. видимо, да општински суд у чувању јавне Кроу, личне и имовне безбежности има да дејствује у два правца, и то:

[ да законим мерама, и према упуствима државне полициске власти спречава извршење кривичних дела, и

И да се по учињеном кривичном делу стара да се трагови кривичног дела (злочинства и преступљења) не изгубе и да кривац не утече, и да о свему извести, у року од 24 сата, надлежни срески или градски суд, (или полициску власт, ако У дотичном месту није образован срески или градски суд) који ће даљи рад на кривичном ислеђењу предузети, ако га сам није већ предузео (в. 8 20 кр. с. п. и чл. 10 закона о среским и градским судијама). |

Да би општински суд правилно одговорио дужности која је напред означена под | треба да ради ово:

| Да у свом буџету предвиди потребну суму за плаћање општинских стражара чија би дужност била да чувају јавну, личну и имовну безбедност грађана (в. чл. 3. закона о јавној безбедности) а ако му ови органи нису довољни за чување јавне личне и имовне безбедности услед учесталих кривичних дела, општински суд има право да у смислу чл. 6. закона о јавној безбедности тражи и помоћ ДРЖаННИх органа — :ржавну жандармер ију. Е

2. Да води списак — регистар — осуђиваних лима за дела злочина и преступна, а по томе, да: о раду им кретању тих дина води рачуна преко својих органа, па ако примети да је њихово држање сумњиво, да их прати и спречи у извршењу намераваног кривичног дела.

: По закону о чувању пољских имања — чл. 12 тога. закона општина мора имати и пољске чуваре које плаћа из свога бупета.