Policija

906 -—-

т. Да се стара о средствима за гашење пожара. Ово су нарочито дужне да чине градске (варошке) општине.

8. Да се стара (општина која је крај река) о одржавању обала, река и потока каке се реке неби у случају великих киша "разлевале и плавиле села те тиме грозиле личној и имовној безбедности грађана, а сем тога да имају и потребна средства за спасавање од поплаве.

9. Министарство Унутрашњих Дела издало је 1. септембра 1883 године правила о руковању, употреби и чувању динамита "и других распрскавајућих материја. Правилима овим прописано је, поред осталог, како ће продавци чувати распрскавајуће материје, које количине у радњи могу имати и како се ове материје преносе. У интересу личне и имовне безбедности граЂана, општински суд је дужан водити старање да се по поменутим правилима тачно поступа, јер општински суд је овлашћен чл. 95 закона о општинама да се стара о личној и имовној безбедности грађана. (Поменута правила оштампана суу „Полицијском Зборнику“ на страни 634 и добро би било да све. општинске власти набаве овај зборник у коме и иначе има оштампано доста расписа и упута за правилно вршење службе).

10. Напоменули смо раније, да ће општински суд у погледу чувања јавне, личне и имовне безбедности радити по закону "и упуствима државне полицијске власти, па за то и на овом месту скреће се пажња општинском суду да све законите наредбе државне полицијске власти, издате у циљу чувања јавне, личне и имовне безбедности најмарљивије извршује.

Да би општински суд одговорио дужности означеној под П треба одмах по учињеном делу да изађе на лице места учињеног дела и да се стара сачувати трагове кривичног дела да се неби уништили, и пронаћи кривца. Ову дужност има по 5 20 кр. с. пост. и сеоски кмет, јер је и он сачињава општинску власт о којој говори чл. 10 закона о среским и градским судијама. Сем овога у смислу чл. 10 закона о среским и градским судијама и 8-у 20 крив. суд. пост. општински суд, односно сеоски кмет има дужност да по учињеном делу повеце и ислеЂење и констатује све оно што је од важности да би се дело. утврдило и кривац пронашао, а ако је кривац познат или ако га ислеђењем сткрије дужан је старати се да кривац не побегне. О учињеним делу општински суд, односно сеоски кмет,