Policija

ПИ

и садашњи и историјски и политички живот нашега "народа, може бити углед коме треба тежити, само облик француског и италијанског јединства.

___Сем тога, облици народног јединства Немаца и АнглоСаксонаца нису ни по чему слични, нити им је заједничка подлога демократски принцип самоуправе. Ми смо већ једном поменули, да је Немачка земља, која готово не зна за самоуправу у својој унутрашњој управи. Њено данашње опште државно уређење у форми једне савезне државе специјалне врсте претежно је резултат посебних интереса појединих династија и влада, које нису биле ни мало демократске. Познат је н. пр. случај, на који је начин Баварска увучена у савез. Данашњи положај Баварске у савезу није одлучио народ већ два човека: Бизмарк и Лудвик | баварски краљ, који је стварно био приморан на садашњи облик уједињења. Тај облик је у ствари резултат трансакције двеју династија. Немачки облик уједињења може се још разумети само код једног народа, код кога је свест о народном јединству већ савршено израђена. Иначе по своме облику Немачка не би никада представљала неку чврсту заједницу. У осталом више је него извесно, да је и овај облик немачког уједињења само једна прелазна форма ка једноставној држави. Томе је доказ постепено унифицирање законодавства у овој земљи.

Што се тиче В. Британије, она сама собом каква је канас не сме нам нипошто служити ни за какав углед. Њено данашње јединство је један изузетак. Њена специјална подлога (она коју мисли г. Протић) и географска изолованост створили су један феномен; развиле су се четири оделите и посебне народности: Енглези, Гали, Шкоти и Ирци, који образују једну како би је Французи назвали „зитпанопаше“ — наднародност. Има ли кога од нас, који верује да би се ова и оваква народност могла родити и опстати, да је Велика Британија била пласирана негде овамо на континенту, на пр. на Балкану Ова необична нација могла је понићи и живети само у једној земљи, која је са свију страна окружена тако дубоком водом. У осталом Ирци нам баш ових дана пружају доказа о томе, како и ова британска. „наднародност“ никако није нека особито чврста ствар.

Према свему што смо до сада казали наше је уверење: