Policija

— 921 —

да би у нашој земљи завођење децентрализације управе у читавим покрајинама одмах у почетку нашег државног живота било штешно, а врло веровашно и кобно по државну целину, „јер наша краљевина има неодољиву потребу, да ради свога опстанка, буде снажно и чврсшо везана унутра. По себи се разуме, да се за данас, под приликама у којима се ми уједињујемо, не може предложити никакво идеално унутрашње уређење, које би одмах давало добре резултате. Према томе, наша ће државна жола у сваком случају морати извесно време шкрипати, али не треба губити из вида, да увек остаје као главна ствар: сачувати кола нерасточена. Боље је помучити се мало са својим ма каквим колима, него вући туђе најлепше кочије.“

У

Остаје, дакле, да у нашој краљевини за сада треба завести децентрализацију управе само у општини, срезу и округу. Каквим се погледима и искуствима треба у томе руководити, то ће се видети, ако повучемо једну малу паралелу између уређења округа у Србији и округа у Француској.

. Данашње уређење округа у Француској у ствари је резултанта разних огледа чињених под разним владама и многи «сматрају, да је систем тога уређења једна срећна комбинација двају система: централизације и децентрализације, који су били опробани и који су сваки за себе давали рђаве резултате.

Из онога што смо изложили о округу у Француској из„лази као битно ово:

1. Према чл. 3 закона о окружним скупштинама окружни начелник је представник општих интереса — државе у округу и представник округа као моралне личности.

2. Окружни начелник је надзорна власт над окружном и 'среским скупштинама и над свима општинама у округу.

# У току овог нашег рада г. Љуб. Стојановић је оштампао у листу „Република“ једно своје предавање О централизацији и децентрализацији, у коме се изјашњава за покрајинске самоуправе са гувернерима на челу. Због велике важности питања, о коме је реч, дужност нам је рећи, да овај рад Г, Стојановићев не заслужује озбиљне пажње, јер је он у њему просто изнео своје лично ничим недокументовано мишљење. "Он нигде није изложио, како је ово питање прошло код других наведа, «нити је казао, шта оњему мисле стручни људи.