Policija

“(и

3. По пом. чл. 3 закона о окружним скупштинама окружни начелник „има дужност да претходно проучава све послове, који интересују округ, а тако исто да извршује одлуке окружне скупштине и окружног одбора, саобразно одредбама тога вакона“.

У Србији окружни начелник је као и у Француској представник извршне власти у округу (чл. 11 закона о уређењу круга и срезова), али он није у исто доба и представник. округа као моралне личности, Мало ниже ми ћемо проговорити ближе о овој разлици.

Разлика, која постоји у атрибуцијама окружних начелника у Француској и у Србији, у погледу надзора над среским скупштинама и општинама, може се правдати разноликошћу прилика једне и друге земље. Као што смо видели улога среза у Франнуској сведена је на минимум. Он је још имао неке важности до последње аромене изборног закона, јер се избор народних посланика вршко по срезовима. (Сада пак разлози за његово укидање као да су се повећали. Идеја за укидање срезова у Француској почива у тлавноме на једном простом факту: тамо услед врло развијених саобраћајних средстава лакше је једном грађанину из буди које општине доћи у окружно место, него ли нашем грађанину доћи у своје среско место, а често пута и до своје општинске суднице. Из овога факта излазе ове две последице: срез ће сеу Француској вероватно напослетку "укинути као излишан; код нас срез мора остати као нарочита административна јединица и као морална личност. Према томе општи интереси код нас захтевају, да непосредни надзор над среским скупштинама и општинама и даље остану као атрибуције среских начелника.

Из чл. 3 француског закона о окружним скупштинама излази, да окружна скупштина може решавати само предмете, које јој поднесе на решење окружни начелник. Ту одредбу тако _ је у своје време протумачио Државни Савет и она се тако стално примењује. Према овоме слобода акције француске окружне скупшгине врло је ограничена. Окружна скупштина може захтевати од окружног начелника, да јој се какав посао поднесе на решење, али га не сме по службеној дужности узи– мати у решавање. Вепћбјету вели поводом ове одредбе: „Нема