Policija

Ор 5

шује одлуке окружне скупштине, руководи самоуправне послове округа и води непрекидан надзор над установама и заводима "округа и њиховом особљу“. Према овоме, овај одбор је и на"редбодавац за све расходе по окружном буџету (чл. 139). Из чл. 108 пак излази, да окружни одбор сам извршује и "своје одлуке. Нигде у закону није ближе казато, у чему би требало да се састоји оно „старање“ окружног начелника о „извршењу одлука окружне скупштине и окружног одбора, предвиђено чл. 13 и зато у пракси та законска бдредба ништа и "не представља.

Према чл. 96 пом. закона, у нас окружна скупштина "бира потребне чиновнике.

Међутим у Француској и ако има критика оне одредбе, то којој је окружни начелник сам извршилац одлука окружне «скупштине, као одредбе, која штетно спутава окружну самоуправу, ипак тамо кад се виче на јаку централизацију, ту се "у главноме не мисли нарочито на неку промену у данашњем систему окружне самоуправе, већ се поглавито мисли ово троје:

1. да треба решење многих послова нарочито од општег интереса пренети са централне државне власти на њеног предчставника у округу — окружног начелника, т. ј. извршити деконцентрацију извесних управних послова;

2. да треба повећати атрибуције окружне скупштине и предати јој на решење многе послове више локалног интереса, "који данас још спадају у атрибуције било саме централне власти, збило њеног представника у округу, т. ј. извршити децентрали"зацију исвесних управних послова; и

3. да се у интересу већег напретка земље и подизања јавног локалног живота покуша са самоуправом на широј територији од округа; покрет који се тамо зове регионализмом.

Наше наводе у овоме погледу индиректно потврђују и већ поменути писци административног права. Вепћејету, који је нашао довољно оштрих речи, да жигоше ону законску одредбу, то којој је окружни начелник једини иницијатор свега рада окружне скупштине, није ниједном речи осудио ову другу одредбу, по којој је окружни начелник једини извршилац одлука окружне скупштине.

1 Један од критичара ове одредбе је и Раш! Резсћапе! ор. сћ. стр. 62.