Policija

— 925 —

Нашпоџ, несумњиво један либералан дух, који је присталица регионализма, директно хвали ову другу одредбу. Он вели:

„Данашња департмална организација је резултат трансакције између принципа колегије и једног јединог администратора, принципа аналогог ономе, који је триумфовао у организацији државе и општине. Начелне одлуке треба да се доносе: од једног колективног тела, али извршење мора бити поверено: једном администратору, који ради сам. Има децентрализације“ (самоуправе), јер окружну скупштину бира народ једног округа. Од закона 1871 год. окружна скупштина је постала једна власт паралелна, а шта више, у извесним случајевима, већа од: окружног начелника.

„Благодеги ове нове организације су доста очигледне, да: фрапирају и духове најпротивније. Од закона 1871 год, а нарочито од стварања окружног одбора, лохални живот се пробудио у округу. Тридесег пет година редовног функционисања подигли су код окружних скупштина осећање своје моћи а у исто доба и своје одговорчости. Оне су добро управљале: окружним пословима. Оне су стварале и изводиле реформе; | оне су створиле железнице од локалног интереса, добротворне: "установе, организовале пољопривредну наставу и т. д. Досадашњи њихов рад оставља једну импресију задовољства. То се! у осталом дало предвидети. Једна окружна скупштина је у заклону од великих политичких агитација; у њој је атмосфера мирнија него у парламенту, а с друге стране код ње има више“ просвећености, а мање котериског духа, него код једног општинског одбора. У будућности моћи ће се још проширити атрибуције окружних скупштина и консеквентно повећати“ права округа.“: ·

Од прве револуције па до данашњих дана француска самоуправа стално се држала овог система, који води порекло. од доктрине Зјеус5-а: ПеНђегег езе Је Та! де ршизјешт, адтиттег ез је Тан Фип зеш. Тај систем спроведен је и кроз општинску самоуправу. [е тате ез зеш сћагов де Гадтиноаноп = председник општине сам управља, вели се у чл. 82 закона: о општинској организацији. Овде у општини тај једини администратор је изборни, тамо у округу није. Као што смо видели:

: Наипои, ор, сн. стр, 167.