Policija

пе ННКА ==

прва револуција је покушала, да сву управу у округу учини изборном, али се тај систем није могао одржати.

_ Као што се види, наш систем окружне самоуправе упоређен са француским јавља се као више демократски, али то још не значи да је "" и бољи за наше прилике. Наш законодавац у стварању нашег система окружне самоуправе као да се руководио само политичким разлозима, напуштајући сасвим управно-техничке разлоге, јер се одмах при доношењу нашег закона о уређењу округа и срезова могло видети, да наша окружна: скупштина, оваква каква је, нема битних погодаба за

корисно и ефикасно функционисање. Мил. Ј. Петровић, (Сиршиће се)

О ПРОСТИТУЦИЈИ

Проституција је нераздвојна другарица криминалитета. 'Обоје имају једну карактеристику, а то је: одсуство морала. Полицији, у борби противу криминалитета, сама по себи налаже се и борба противу проституције. А ова се борба води од како постоји човечанство. За доказ овога бацимо један поглед на прошлост.

Проституција је од увек разликована од конкубината, који је нижи степен брака, и од браколомства и других неправилних сексуалних односа, којима је мотив насија (раз5топ). Она је егзистирала од најранијег доба у свима цивилизованим земљама и увек је регулисавана обичајнма и законима. У хришћанским земљама чињени су покушаји да се она сасвим угуши, али се у томе није могло никад успети.

Оригинални узрок проституције јесу ова два елемента: жеља за животом и инстикт репродукције. Један“ дакле представља интерес индивидуе, а други: интерес расе. Есенциелни карактер проституције је, да она искоришћава други, да би задовољила први, ма да, по правилу, корист индивидуе треба да је потчињена потреби расе. Практично говорећи, проституција пружа, злоупотребљујући сексуални инстикт, лак живот, који извесна пропорција жена претпоставља другом ком начину · издржавања.