Policija

— 928 —

дужна да се једанпут у своме животу пода у Венеричном Храму неком страном лицу. То је био њен дуг богињи. Овај неморалан обичај увели су калдејски свештеници, који су имали све могуће пороке. Свето Писмо за њих на пример говори: да су они скидали са идола дарована одела и употребљавали их. за своје породице, и да су продавали божанствима принесене жртве. |

У Индији стара веза између религије и проституције јоше постоји.

Интересантно је за Кину, да с обзиром на старину њене културе и њен конзерватизам, изгледа, да ни у најстарије: доба тамо није било проституције, која је цветала код осталих источних народа.

Коаико је код Персијанаца морал био на ниском ступњу, показује овај пример. До Камбиса, брак између брата и сестре: био је забрањен, Али како је се овај заљубио у своју сестру, то он затражи од судија да му кажу да ли је може узети за "жену. Ови му одговорише да не постоји закон који би тако што дозвољавао, али да постоји закон, који дозвољава владаоцу да учини све што он жели. То је исто уведено и код Асираца због Семирамиде, којој је требало да обичајем покрије своју срамоту.

Мојсијев закон имао је за циљ да очува код Јевреја чистоту расе и религије. Сама проституција истина није била. забрањена, али је била ограничена на жене из других народа. Јеврејским очевима било је забрањено да дају њихове кћери у проститутке, (Лев. Х!Х, 29.) а кћерима израиљевим било је забрањено да постану проститутке. Интересантно је да није била: одређена никаква казна за лица која би се о ову забрану огрешила, сем у случају свештеничке кћери, која је имала бити спаљена за такав грех. (Лев. ХХЛ 9.) На супрот овоме, предвиђене су страшне казне за прељубу (смртна казна), и за недевичанство веренице (смрт каменовањем), које су у јаком контрасту са простом забраном проституције. Види се, дакле, да је ен проституцију толерирао, у колико она није додиривала. расу и религију. |

Но у доцније доба, са напретком и благостањем, дошла јен проституција (општа појава код свих народа), која је Јевреје одвела у пропаст.