Policija

- 928

Ив разних Мојсијевих наредаба види се и то, да су јошу његово доба постојале разне венеричне болести.

У Грчкој имамо Солонове регуле, које су имале за циљ чување јавног морала. Он је установио куће за проституцију (Ффећепа), које су биле нека врста државног монопола и ограничене само на извесне квартове вароши. Диктеријаде (проетитутке) нису имале права поштених жена. Тако оне нису смеле улазити у горњи део вароши, морале су носити нарочито одело, по коме су се распознавале од осталих жена, и васу смеле узимати учешћа у религиозним обредима. После персијског рата ове су мере још појачане. Диктеријаде су стављане под полицијски надзор, одговарале су за руинирану млавеж ит. Д.

Но и атинске власти имале су исте тешкоће у овом свом раду, на које и сада власти нанлазе. Било је разних степена троституције, социјално ако не легално признатих, и проститутке вишег ранга биле су и сувише моћне према закону, тако да је овај морао пред њима да капитулира. За то су нам шример грчке хетере, које су у ствари биле проститутке а не жетресе. Њини најславнији чланови, чија је имена чаки истоРија сачувала, имали су снажног и стварног утицаја (случај са Рћгупе и Ареополом, кога је она под ноге ставила). То је љоба када разврат узима страховитог маха у Грчкој и кад часне жене остају у далекој позадини моћних хетера. То је деба са разврата чувеног храма Афродитиног у Коринту.

Код Римљана имамо уједињену јеврејску охолост расе, са грчким погледима на јавни морал. У првом времену врлина жена је високо поштована и строго одржавана, о чему је видљив знак усганова весталки. Проституција је била сгрого реРулисана. Ту већ налазимо регистрирање проститутки код пожишије и плаћање таксе у едилским канцеларијама за дозволу. Надзор полиције над њима био је строг. Морале су да носе њарочито одело, да бојадишу косу мли носе жуте перике, а жито је за њих најтеже било, јесте, што жена једном уведена у списак проститутки, никад из њега није могла бити избрисана н целога свог живота морала је се придржавати горе њеженутих правила. Мо и тамо је наскоро, као сада код нас, регастрирање постало без ефекта ин неморал је узео маха. Закеви су постали немоћни према тем злу. Домније је учињен

„Пелиција“ 4