Policija

68

постејали су и „ЖаикеТапзег-“и, који су сматрани као недозвољени конкуренти.

У Италији и Шпанији био је исти систем. У Болоњи проститутке су морале носити нарочито одело. У Венецији нису смеле да похађају кафане. У Напуљу је у 1589. г. чак био основан суд од проститутки, који је био „надлежан“ за све ствари које су у вези са проституцијом. Али је он због страу ховитих злоупотреба укинут један век доцније.

Тако је било стање у средњем веку.

Хоцније у 15 и 16 столећу у стању проституције настаје јака промена. Овоме су била два узрока: |) бојазан од вене_ричне заразе и 2) реформација.

Зараза у том добу почиње да узима страховите размере, ље се у Немачкој јавне радње затварају око половине 16 столећа; у Лондону 1546. г. а у Паризу 1560. г. За проституцију су уведене веома строге казне и проститутке су се почеле "свуда гонити. Али и ово није имало за дуго успеха.

Прегледавши овако у кратко стање проституције од најстаријег доба до данас, да бацимо и један летимичан поглед на садање регулисање проституције у културним земљама.

1. Француска:

_ Француски крив. закон нема ниједне одредбе која би се тинала проституције. 5 334. забрањује надраживања, која би имала за последицу разврат и то за девојке и младиће испод 21. год. старости. За то је предвиђена казна: затвор од 6 месеци до 2 године и новчана казна од 50—500 5. Ако је то учињено од стране родитеља или тутора, казна је затвор од 2—5 год и новчана казна од 300—1000 5. |

Регулисање проституције базира се на закону од 1798. г. трема коме је чување јавног реда остављено административним властима. У Паризу је проституција регулисана равним декретима префекта полиције. Они се поглавито односе на: 5) регистрирање проститутки (својевољно или принудно); 2) доввољавање држања јавних кућа (тајзопз де (о/бгапсе и тај зон5 ке равзе); 3) лекарски преглед; 4) болничко лечење оних које су нађене да су заражене; 5) правила о „врбовању“ људи; 6) вохођење јавних места, и т. д. Казна за прекршења ових Рок су затвор од 15 дана до године дана. — (Свршиће соу

, Матковић, члан Управе гр. Београда