Policija

_ .33 —

ЗЛОСТАВЉАЊЕ ЖИВОТИЊА — једна немила појава код нас —

У нашој престоници Београду, а и по осталим варошима % нашој држави, може се видети једна сасвим немила и одвратна појава, а то је мучење и злостављање животиња.

И ако је законом предвиђена казна, за онога који зло- _ ставља животиње, и ако за то постоје и друга наређења, ипак та се немила појава да видети свакога часа, а што је најжалосније она је у Београду највише узела маха, што је доказ ла у Београду има највише људи без труна осећаја.

Човек треба само мало да застане код „Лондона“ или у „Немањиној“ улици, идући од ж. станице Министарству Војном, као и на другим узбрдицама, па ће видети призоре посве ДИвљачке, какве није видео ни по албанским ни по афричким варошима. Ту ће видети да мало, бедно и мршаво кљусе, упрегнуто у таљиге, вуче много веће терете него што дозвољава његова снага, како запињући уз брдо под великим теретом пада на колена, која често разбија те из истих крв иде, а његов га немилосрдви госа још батином без милости бије, и ако му оно даје у ово време таку лепу зараду. :

Тако исто често ће се видети, да су у кола упрегнути коњи са ранама од убоја ама, или батина, а у јарам волови „са прслим вратовима од прекомерног товарења, који такође на сваком кораку добијају батине, нарочито кад се узме у обзир ла ретко волове тера њин сопственик, већ махом његови момци.

Па и само ношење живине на продају, на београдску пијану, није баш тако пријатна ствар за гледање, посматрајући жавину како се носи обешена за ноге, са даљине од преко :20 километара.

Заиста је крајње време да се овом дивљаштву стане на «рај, ве само у престоници, него и у унутрашњости земље. јер странац, који пропутује кров нашу земљу, а нарочито кроз Веотрад, сигуран сам да о нама неће однети баш тако лепо мишљење, посматрајућп ове одвратне призоре, које у Београду може видети на сваком кораку.

Поворницима и осталим жандармима чије би нарочто скренути пажњу, и издати им наређења, да на овакве. „елучајеве строго мотре. Па да свакога оног којег ухвате да