Policija

— 934 —

је коње или волове претоварио; да их бије; да за вучу употребљава стоку болесну или са убојима; да их не храни довољно те му је стока мршава; да стоку није напојио, (што се да лако приметити јер жедна стока трчи к води чим је примети); да живину и осталу ситну стоку носи на продају обешену за ноге и др. сличне случајеве, одмах приводи без изговора кварту или другим најближим полициским властима, које опет ове бездушне људе треба без милости да кажњавају _ највећим законским мерама. Па и самим законом требало би за овакве случајеве казну пооштрити.

Колико је ово зло било узело маха код нас и пре ратова доказ, је тај што је у Београду било основано и »„Дручетво за заштиту животиња“ које је и свој лист издавало, и његовим утицајем ово је се зло пре рата било у Београду доста, сузбило. Оно је било у почетку сваке узбрдице у Београду ставило таблу са опоменом, да се стока не претовара и не бије, као и да позорник сваког онога који стоку мучи приводи кварту. Да ли ова хумана установа и сада постоји непознато ми је, јер се њен утицај сада не примећује, што је доказ оволико свирепство над животињама од стране људи у сред престонице. _

Од стране власти требало би и на публику учинити апел, да сваки случај “злостављања и мучења животиња доставља лозорницима или другим жандармима, или непосредно кварту, жако би се овом злу што пре и сгсвим стало на пут:

Београд.

октобра 1920 г. Мирчета Љ. Вишњић

наредник 1. чета, 43. бат. !. ж. бриг..

МЕЂУНАРОДНИ ПАСОШИ Иницијативом Друштва Народа, а под. покровитељством његовог комитета за транзит и саобраћај, у другој половини месеца октобра ове год. одржана је у Паризу међународна

' По тач. 5. 5 362. казн. зак, кажњава се затвором од 1-—5 дана. „ко теглеће и јашеће животиње јавно мучи или свирепо туче н злоставља.“. Живнна намењена продаји не сме се по Београду носити на ображицама, већ у нарочито удешеним корпама (тач, 50 полиц. наредаба: га Београд). | | Ур.