Policija

— 959 —

БЕЛЕШКЕ

давно предавање о бечкој полићији. — Занатлијско удружење јужне Аустрије умолило је управ-

ника бечке полиције г. Шобера.

ка им одржи једно предавање у њиховоме клубу.

27. новембра ове год. одржао је он предавање „о бечкој полицији и заштити имовине“ У жрисуству многобројних чланова удружења и многих виших државних чиновника.

Г. Шобер је изнео да у бечкој полицији има 250 правника и 49 лекара — дакле 300 академски образованих људи, — који су на служби безбедности својим звањем и искуством, и да је стотинама криминалних чиновника, који су раније радили по каннеларијама, употребио на њижову праву дужност на улици, чиме је допринео да је безбедност у Бечу већа им боља но што је у Берлину, Паризу, Лондону и Њу Јорку.

Полицијски саветник Демал, који је после њега н у место њега продужио исту тему, изнео је и све податке:

Доставе о учињеним крађама у 1919. г у Бечу у поређењу са оним из 1915. год. учетворостручиле су се. Такав исти обим ако не и већи је у престоницама држава победничких; у Лондону се 8. пр. противу „та-

ласа разбојничког“ полиција без успеха бори.

У Бечу је полиција успела најглавније и најтеже злочине да открије, што се види и по томе, да је у 1919. год. два пута већи број криваца стављен под истрагу но у 1914. год. и да је одељење безбедности имало под својом руком три пута више криваца но у 1914. год.

За испуњење свога задатка, поред повећања кора криминалних органа и у централи и пе квартовима, полипија је вршила надзор вад улицама и имањем са 4000 својих уличних органа. _ Један од најзначајнијих корака у томе правцу је установа суда за малолетнике, као и установа нарочитих домова за морално посрнулу младеж која је, као и. у нас, за време рата узела врло велике димензије, и угрожавала безбедност престонице у најгорем смислу речи. Полиција је била у најтешњим односима са овим судом, који већ две године постоји.

Говорник је на послетку апеловао на публику да и она од

"своје стране учини што може

за чување свога имања, јер је њихова помоћ у томе правцу и најважнија и најпотребнија.

Доносећи ово обавештење са предавања, нама је пријатно да