Policija

су

констатујемо факат, да смо и ми, ва чување имања у нашој престовици, пошли истим путем: стварањем „дома за поправку малољетника“ и стварањем „института за чување имања“ о којима је у нашем листу толико говорено.

Први полициски моторни чамац у Београду. — Г. Мих. Ђокић, комесар савске. полиције, предао је Управи гр. Београда један похпуно исправан и велики моторни чамац на употребу за службу на Сави и Дунаву — у који може да се смести 30 лица. Чамац има мотор од 45 коњских снага и 20—22 килом. брзине ва сат. Зове се „Корзика“. Вредност његова цени се на 60.000 динара.

Специјална је заслуга г. ко-'

жесара, да је од остатака неког моторног чамца, које је добио из Дирекције Плена и једног запуштеног аутомобилског мотора без карборатора и магнета, више месечним личним · заузимањем и предусретљивошћу управе радионице бродарског синдиката — уз жртву од неколико стотина динара — добио тако добро и велико транспортно средство за РЈУ у служби јавне бевбедност

Слику овог павог полициског чамца донећемо у једном од "_идућих бројева,

Школа за тајне полицајде. У 56 Нејеп 5 Бапс5 у Енглеској основана је нарочита школа з2 образовање тајних полицајгца. Школа се зове: Британска школа шајне службе.

У објави, којом управа школе

|позива на упис, стоји између

осталога и ово:

„Наша вам школа неће дати само оно знање, које је неопходно потребно једном полициском чиноввику, већ ће вам дати у руке кључ, којим ћете отверити капију свих могућих вештина довитљивости и лукавости, неопходно потребних добром детективу. ·

Упознаћемо вас са суштином тајне службе, изоштрићемо вашу проницљивост, брзо схватање, способност истраживања и т.д. у кратко, створићемо од вас правог криминалисту, онаквог, какав један енергичан и амбициозан Енглез, који се је посветио полициској служби, жели да буде“.

Ново насружање код Њујоршке полиције. — У Њујоршкој полицији је усвојен машински револвер, као нов модел наору-

жања.

У Њујорку постоји тако звани побуњенички батаљон од 400 људи, који се употребљава ради угушивања побуна. Исти се сада