Policija

МУ

и по социјалном склопу спадају једном домаћинству. Укућани уписују се у њу по имену и презимену, полу, држављанству, вероисповести и матерњем језику. Листа за домаћинство по· највише је одређена за то, да се за целу државу, на њеној основи а помоћу сумарних прегледа за општину, што брже саставе прелиминарни (претходни) подаци о броју становништва и његову саставу. Ти су нам прелиминари подаци у толико потребнији, што се коначни резултати на основу пописница неће ухврдити пре године дана, јер се свака пописница мора подврћи ревизији, а јавност не може да дотле остане без икаквих информација.

Уз становништво пописаће се на нашој територији и домаћа стока. Ако и јесте саставним делом народног капитала, она је и опћи предмет продукције и помоћно средство рада. Општи дакле интерес тражи, да се попише и стока а далеко је од тога и помисао, да се евидентира имовина појединца. Уопште нека буде споменуто, да је пописним законом строго наређено и зајемчено становништву, да ће сви лични подаци и подаци о стоци, који се прикупљају приликом пописа, слу= жити само за састављање статистичких прегледа, а да се не смију објављивати индивидуално. Пописни подаци имају се чувати као службена тајна и не смију се употребити за оптерећивање становништва порезом или другим каквим наметима-

За попис, који ће се извршити крајем јануара идуће године, државна је статистика властима целе државе благовремено разаслала пописне формуларе и потребне инструкције. (Потписник формулара и инструкција штампано је снега 24. милиона отисака). Предавање за попис већим се делом доготављају, а посвршаваће се вероватно све до краја јануара. За коју недељу дана започеће попис по целој Краљевини. Око 78 хиљада пописивача кренуђе сваки у своме пописном круту, о: куће до куће, од домаћинства до домаћинства, да прописаним начином попишу становништво, домове и стоку. Пожртвовни и патриотски рад пописивача, који се због општег добра одазваше тој дужнотти, треба да наиђе свугде на највећу сусретљивост становништва. И они који пописују и они који валују податке, нека по најбољим својим силама узраде, да попис буде што тачнији и поузданији, да буде верно огледало нашег стања. Само такав попис може да задовољи потребе управе и науке.

ВО ИВА

ј