Policija

— 987 —

СТАРАЊЕ 0 СИГУРНОСТИ ДРЖАВЕ.

нај

У. Пропзводња, увоз и продаја барута, динамита и осталих распрскавајућих материја.

Производња, увоз и продаја барута, динамита, експлозива п свих распрскавајућих — експлозивних — смеса, у које спадају штапин и капсле свију врста, као и фишека напуњених овим материјама, искључиво је право државе (чл. 1. зак. 0 производњи, увозу и продаји барута, динамита и осталих распрекавајућих смеса од 17. априла 1890. год. и чл. 1. правилвика Министра Војног и Морнарице о производњи, продаји и увозу барута, динамита и осталих експлозива и распрскавајућих смеса, оружја и муниције од 25. августа, 1920." год. АББр. 837). Изузев барута, чију је производњу држава задржала искључиво за себе, производња осталих експлозива може се уступити и приватним личностима под извесним условима (чл. 2. . правилника).

Продаја.

Према чл. 3 правилника, продаја барута и осталих предмета, побројаних у чл. 1. вршиће се: а) у државним војним слагалиштима; 6) у слагалиштима овлашћених произвођача, и в) у продавницама овлашћених продаваца, и то само лицима која имају дозволу надлежне окружне, полицијске власти. У овој дозволи мора бити означено; име и презиме молиона, његово занимање и место становања. О сваком издатом налогу за продају ових предмета из војних слагалишта, наредбодавци су дужни известити полициску власт која је издала дозволу за куповину и Одељење Јавне Безбедности Мин. Ун. Дела (чл. 4 правилника). |

По чл. 5. правилника, слагалишта овлашћених произвођача морају водити уредне књиге и у ове уписивати, за сваку продају понаособ: а) име, презиме к место становања купца; 6) количину и врсту продатих предмета, и в) по чијој је дозволи и по чијем наређењу продаја извршена (нумеру и датум дозволе пол. власти и наређења).

Барут и експлозиви морају се продавати у оригиналним цаковањима и по ценама које Мин. Војви и МА пропише (чл. 6 правилника).