Policija

| Фе

Увоз.

Чланом 19 правилника овлашћени су команданти армиј- _ ских области, да допуштају увоз ловачког и невојничког оружја, празних чаура, капсли и зрна за ово оружје, лаборисане муниције за ловачке неизолучене пушке са бездимним барутом, лаборисане муниције свију врста за невојничка оружја, динамита и експлозива свију врста, штапина и капсли за овај и "за електрично паљење и прибор за ове, и за све врсте ватрометних тела под условима изложеним у овом члану. О сваком издатом одобрењу за увоз експлозива команданти армијских области дужни су известити Одељење јавне Безбедности Мин. Ун. Дела и окружну полицијску власт на чијој се територији налази царинарница где ће се експловиви увести и царинити.

Казне.

„У закону о производњи, увозу и продаји барута, динамита и осталих распрскавајућих смеса предвиђене су ове кривице;

а) „Ко се ухвати да израђује барут, динамит и остале експлозивне смесе, као и код кога се нађу справе за израђи„вање барута и ових смеса, казниће се од 500—1000 динара. Ухваћене справе, материјал спремљен за израду, као и сав израђени производ који се код њега нађе, продаће се у корист барутанског фонда. Трећина, таквом продај ом добивене суме припада ИМ (чл. 6.).

6) „Ко се ухвати да барут, или остале распрскавајуће "смесе аи са стране, казниће се са 10 динара за сваки килограм. Сав ухваћени материјал, заједно са стоком и колима, што су за увоз служила, узаптиће се и продати у корист барутанскот фонда. Трећина казне и продајом добивене суме припада проказивачу. Ко пак водом донесе поменуте артикле, казниће се са 20 дин, за сваки килограм. Проказивачу и овде припада трећина суме од казне и продатих артикала. Као кријумчар сматра се и онај, који знајући купује или преноси укријумчарени барут и остале распрскавајуће смесе (чл. 7.).

в) Ако се од осуђеног неби могла наплатити новчана _ казна, било сва или у неколико, замениће се затвором, рачунајући за сваких десет динара дан затвора“ (чл. 8),

По чл. 9 истог зак. ове кривице извиђају и пре уђују