Policija

1 ова

ском, и жандармеријом, како би као у Русији срушили поред осталих и те стубове реда, и завели место њих т. 88. црвену војску и црвену гарду, које продужују и данас, кад се цео свет смирује ратове грађанске и међународне.

Ова болест бољшевичка која се зове комунизам, оборила је само Русију. За неколико недеља савладала | је била Мађарску, али је тамо прошла остављајући пустоши погибију баш оних који су хтели диктатуру. Иначе, Америка, Енглеска, Француска, Немачка и друге уређене и богате државе, сузбиле су је у самом почетку, негде лакше, а негде крваво. Чехо- Словачка држава је ових дана морала да учини то исто.

М наша држава не сме допустити проливање крви. Проливено је и сувише. Народ тражи мир да би лечио своје ратне __ ране и патње. Пошто су превратни елементи изабрали ове "дане, кад Велика Народна Скупштина почиње уређивање државе, да почну са општом обуставом рада, коју би по том претворили у неред крваву пометњу и расуло, Влада је 0алучила да се снага државе стави у службу слободе и реда.

Радин тога Министарски савет

НАВЕКИ ЈЕ: |

1 Да се 1о решења Устава, забрани свака комунистичка и друга растројна пропаганда, обуставе њихове организације, | затворе њихова зборишта, забране њихове новине и сви други списи, који би мутили спокојство и мир Државе, проповедали правдали, или хвалили диктатуру, револуцију или ма какво насиље. Одмах се имаду узаптити сви позиви на генерални штрајк И до месец дана затворити сви који их чине усмено или писмено.

2. Забраниће се све штампане ствари којима се умањује значај ових мера наређених за одржање слободе, реда и свофине. По себи се разуме да остаје нетакнута слобода јавне речи н писања, ако се њима не вређа Држава и не изазива јавна деморализација.

3. Да се у сваком случају нереда са разорним карактером, прво предузимају оштре мере против вођа и моралних подбадача били они ту, или правили вештачки ан.

4. Заводи се 1 пријаве оружја. Ко не пријави ватрено оружје и експлозиве, кажњава се до 3 месеца затвора, са радом.