Policija

а

Кафане, пак, могу се подизати само по варошима п па„ланкама. По селима не. — 8. 3. кафанске уредбе.

То ограничење важи и сада.

6) Механске и кафанске радње морају бити удаљене од цркве и школе ПА 120—200 метра. Напомена четврта ТБр. 61. у вези са 5 5, мех. ур. | а) четврта напомена у тач. 61. везала је ово ограничење У погледу растојања само за механе. То је поновио и чл. 7. Правилника.

Међу тим то се ограничење односи и на кафане — 58 5. кафан. уредбе.

6') чл. 7. правилника М. У. Д. проширио је број објеката према којима важи то ограничење одстојања. Уз цркву и школу додао је још: болнице и надлештва. Само при овоме предвидело се:

а“) да је Т.Бр. 61. предвилео само цркве и школе, То исто и 8. 5. мех. ур;

6%) да проширивање ограничења и на болнице и надлештва, у законском смислу значи: ограничавање својине;“)

в>) да се ограничавање својине може завести само закомом према изричном наређењу чл. 37. Устава, а никако ке и правилником.

2. Ограничења у погледу зтрода.

а) Механска радња не може се обављати у свакој и ма каквој згради. И ту постоји ограничење.

Зграда за механу мора се саградити ло плану, који молиоцу издаје Министарство — чл. 4, 15 мех. ур. (у вези са 8. 13..... „изаслаће инжињера да место за меану по плаву обележи)“.

Тач. 2. чл. 5. правил. прописује: када Министарство ГраЂевина изда план за подизање нових зграда намењених за механе и кафане мораће се по томе плану све нове зграде подизати,

6) Па и зграде које су готове и зидане са другом наменом, а желе се употребити за механе, имају се, у смислу чл. 4. правил. и расписа ПН 7522/77 тач. 3, прегледати: да ли могу задовољити потребу.

%) Види: Проф. Ж. Перић: Стварно право 1, стр. 19, гле су побројана ограничења својине. Само ту вису сва пзагжена, нарочито најчешћа.