Policija

“1а

3. Зграде, у којима ко жели да отвори кафану, треба да имају улазак с лица; да место где је кафана буде удесно з2 ту радњу; во да иначе одговара санитет. и полициским Мо нисима. — 85. 5. каф. ур.

8. 9.

Издавање месних права регулисано је чл. 5. 6, и 7. правилника Бр. 30817, али са видним обележјем: несређености, непотпуности и одсуством тачног прописивања, шта треба, кал и како урадити.

Сав рад око издавања месних права може се поделити:

а) на рад приватних, који право траже их:

6) на рад власти око издавања права.

У раду власти, по својој важности, издвајају се ови. елементи:

а) лице — које тражи,

6) јавни обзири,

в) место односно зграде.

5, 10.

Власт, при издавању овог права, треба пргшходино да · утврди: законску исправност молиоца -— да ли нема каквих сметњи издавању овога права у погледу личности сопствевика имања.

У тим циљу извидиће:

а) је ли молилац правни сопственик имања односно места.

У чл. 6, правил. стављено је; је ли „сопственик зграде“. Томе наводу можемо истаћи исту замерку изнесену вапред под бр. 7. Требало је ставити: „сопственик места“, а не зграде — куће, Не оспоравамо, да може бити и таквих случајева, да је сопственик зграде под извесним условима један (на пр. закупац), а места други, као што нам то показује конкретни пример оног хотела на Теразијама. Али при томе не треба заборавити: да се овде ради о издавању месног права, што је главна ствар; при расправи тога — меродавни су напред изложени разлози.

За доказ сопствености имају се поднети МИ" законски покази,

6) Да није судски кажњаван за злочин или преступ из. користољубља,