Policija

= 46 —

"може за време свога службовања служити: неколико година -у Јужној Србији, неколико година у Црној Гори, па у Далмацији, Босна и т.д, па ће упознати Отаџбину, народ и оби"чаје како их никад ни приближно не може уповнати на књита,

Не треба се плашити забачених места (најзабитијих како вели г. Чурић) јер не само што се у малим местима не мора жандармеријски официр запуштити и запарложити, већ сна против тамо се може боље усавршити и мање бити та"блониски од оних у центрима.

Наше жандармеријске станице треба да буду за сваког -жандармериског официра велики градови и да у њима нађу „занимања где никада не може бити дуго и досадно време; 080 мора бити само ако имају љубави према позиву.

На сасвим је погрешном путу г. Чурић кад школи за "гађање придаје онако велику важност: да она даје солидан основ си темељ у свему потребном и услове за даље усавршавање, а потцењује курсеве за жандармеријске официре и вели да они не значе ништа по његовом мишљењу за наобразбу жанд. официра.

Официрима не треба ни говорити шта даје за наобразбу, школа за гађање а шта курсеви за жанд. официре; стручност свака у своме правцу, а сваки лајик, када би погледао програм и један и други, уочио би лако да је за општу наобразбу програм зад курсеве жанд. официра далеко супериорнији од онога школе гађања.

Држава је доста жртвовала на издржавање курсева 34 "жавд. официрг: неколико стотина људи месецима на плати од по неколико хиљада динара, није мала жртва.

Курсеви су оправдали намењени циљ; жандармеријским је официрима дат правац и показан пут којим треба ла се скрећу; од њих се не тражи ништа више него оно што могу и гребају дати; они ће без икакве друге нарочите школе поднети "успешно све оно што им се буде у дужност ставило, саме „нека не жале дати савести и срца у своме свакидатињем раду сна ће бити све добро.

6. Лецембра 1923. год. Световер И Жунић. Подгорица Шрна Гора). жад. капетен,

аналним тневасмааесеранка