Policija

пр СТАРИ И НОВИ МЕТОДИ У НАШОЈ ПОЛИЦИЈИ.

Има још старих полицијских чиновника, који су служили у оним старим временима, када полиц. струка није имала помоћних техничких метода, ни овога савршенства у дактилоскопији; када се није знало о Бертијону и његовој употреби, и многи ће се сетити, шта је значило тада: ту и ту догодило се убијство, или игвршена је опасна крађа. Блажена беху та врежена; ми млађи тада смо много више научили од тих старих полицајаца, него што смо поцрпели знање у школи; јер ти стари полицајпи беху полицајци од инстинкта, ози су се родили да то буду, као што се песник рађа.

Догоди се опасна крађа у некој вароши или селу. О Боже мој, све се алармира, капетан (срес. начелник) сав усплахирен в намргођен, као да је цео срез пропао, саопштава ту новост писарима, Сваки се од нас граби, коме ће пасти у део, да ислеђује тај случај, који мора бити откривен за пет дана. Тога часа креће се на посао, било то у пб ноћи или дану. Олпасна крађа, значило је много.

А садар Зађите но срезовима, обрните кривичне контролнике, очи ће вам заблеснути: сваки други предмет је опасна крађа или разбојништво, ти предмети сном мртвијем спавају, покриви их прашина.

Ко ће због тога да се секира, има пречих послова да се раде.

Имао сам прилике да видим, да у појединим срезовима немају ни спискове осуђиваних и сумњивих лица, а по жанлармериским станицама још горе.

У стара времена не беше тако. Сваки се је знао у главу, сваки сумњиви човек био је стално под присмотром, о њему се водило рачуна, а сада, сада је и полицијски надзор заборављен нити га ко употребљава, а ако се и ко осуди на њега, он га не издржава, јер нико то не контролише,

Донекле да се разумети и правдати стање у Јужној Србији, али чиме се може оправлати стање криминалитета у нашој предратној Србији Није ли то тешко признати, да човек не сме, тако рећи, изаћи ван Београда, до Авале, до Мокрога Луга, а да не буде изложен убијству или да буде опљачкан, Зашто тор Одговор је врло прост, ми га сви знамо, али стидајем околности не можемо да га одгонетамо.