Policija

МА И

а) само право точења пића;

6) и специјална дозвола.

У овом трећем случају: није потребно ни лично не: месно право.

1. У групу прву спадају — механско-кафанске радње — чл. 9. правилника, означене напред у одељку под 8. 3.

2 У другу трупу радњи долазе остале радње ван механско-кафанских у којима се точи пиће.

3. Нојзад, у последњу групу долазе радње изложене у 5. 16. у вези са чл. 24.

· Навели смо да се за обављање механско-кафанских радње траже три права.

То су три разна, одвојена' права, која се стичу свако за. себе по испуњењу законом прописаних услова — тач. 1. чл. 9. прав. Овај законски пропис чак је утврдио и ред стицања тих прага. Тако, ва првом месту. мора се имати лично право;.

затим, законски оспособљену зграду 32 ове радње. Најзад, о пошто се испуне та два претходна услова, може се стећи трећи: право на точење пића — тач. 2. чл. 9. прав.

7 Месно механско или кафанско право.

8. 7.

Да се у некој згради може обављати механска или каФфанска радња, мора та зграда претходно добити месно механ.. или кафанско право — гласи чл. |. правилинка.

Шта је месно правог

Законски квалитет једног места, стечен по испуњењу законом прописаних услова, који сопственику његовом даје нраво да на том месту може подићи зграду са нарочитом наменом: за стално точење пића.

Такво законим начином стечено право, представља за. сопственика:

а) стечено право.

6) везано право — чл. 12. правилника, То је теориски и законски тачно. Само, у чл. 12. учињена је погрешка у томе, што је дат погрешан појам везаног права. Тако речено је, због тога, што је ово право везано „не може се пренети са: једне зграде на другу.“