Policija

о

Шта је вевано правог

„Има и таквих случајева, у којима се више вештачким сначином снаја какво право или каква обавеза, или обоје, за неко трајно стање, н. пр. за државину какве ствари, тако, да "се само оно лице, које се у том стању налази, сматра као подмет или носилац шога права или ше обавезе. (проф. А. "Борђевић: Систем приватног права. књ |).

Полазећи са тог гледишта погрешно је речено:

а) да је то право везано за зграду,

6) следствено, да се не може пренети са једне зграде на другу.

По 8. 12. механ. уредбе, који пропис и сада важи, онај који жели изнова градити механу, дужан је тога ради обратити се власти и означити место на коме жели градити механу — кафану.

По 85. 15. исте уредбе, у вези чл. 10. правилника, Министарство Унутрашњих Дела издаће проситељу писмено увефрење, како му је слободно на означеном несту у молби... градити.

По 8. 16. мех. уредбе овако добивено право на Праве „техане оснива месно право,

Као што се види, нигде се у поменутим прописима не "говори о згради, већ само и једино о — месту што је праввички апсолутно тачно. Место се прегледа, за место се издаје дозвола. Логично: дато право може бити везано једино за место. О згради не може бити речи.

Па и у самом правилнику има наређења која несумњиво зиду у прилог нашег тврђења. Тако у чл. 7. вели се;

„То место има стручна комисија да прегледа и да своје мишљење, да ли то место одговара прописаним условима, а нарочито да ли је удаљен од.....“

Месно право може бити везано за оно зашта је и до-. 'бијено, што је стално и непромевљиво као што и сама реч најасније говори, а не за оно, што се на томе месту може дизати, рушити, мењати.

Како се може рећи, да је то право везано за зграду, кад зграда у правном смислу стоји према земљи у односу: као “споредно према главном. Земља је гез рппсјранз. Зграда — прираштај, ассезајо. Прираштај као споредан, дели увек правну