Policija

— 408 —

време нанела и материјалну штету држави, па и онда, када је та повреда закона донела појединцу само моралну корист, празнива би остала још увеку томе, што спор на овај начин не би могао бити у опште покренут, ако повреда закона нема за последицу никакву корист за појединца, ни материјалну ни моралну. Ако се покрај овога фавме још у обзир да је за покретање административног спора. у коме се ради, пре свега о одржању на снази објективних правних прописа, од стране поједиоца потребан интерес тужиоца као услов за ваљаност тужбе, онда се долази до закључка, да административна власт може несметано вређати објективне правне прописе, само ако то не чини ни у корист ни на штету појединаца.

Потвуно обезбеђење поштовања објективних правних прописа од стране административне власти могло би се по стићи, ако би код сваког управног суда као и код Државног Савета постојао један орган, надлежан за подизање тужбе у име државе, независан од активне административне власти исто толико, колико и сами чланови управних судова и Државног Савета; затим, ако би дужност тих органа била да подижу тужбе кадгод је административним актом повређен неки објективни правни пропис, без обзира да ли та повреда доноси корист појединцу. Тада би тек административни судови били у могућности, да читаву акцију административне власти одржавају унутар граница правних прописа 95).

5 8. Административни судови и неакција административне власти.

Административни судови позвати су — видили смо да решавају административне спорове, а који настају као последица оних аката, које административна власт изврши у својству јавне власти. Строга примена овог правила значила би, да администативног спора не може бити ако административна власт не изда никакав акт, т.ј. да административног спора не може бити у случају неакције административне власти.)

65) На основу нашег законодавства једна врста асно роршаг5 налази се у праву које је дато сваком да се жали против самоуправних избора. Узрок је овој жадби неправилно извршење избора, дакле повреда законских прописа. Истина да и у овом случају може имати неки интерес у п'ништењу избора, али како вакон тај услов у опште не поставља, то се у истини налазимо пред једном врстом општег праватужбе.

вв) У том смислу Гафетибге Га јиз те адт. 7. П. стр. 429.