Policija

о а те

Олмах ћу споменути, да је једна од главних мана овога: пројекта, које се одмах запажа управо у споменутој његовој: опсежности. Овај пројекта решава на име сувише ствари, које не треба да уђу у општи закон о организацији полиције у држава. Он куша примерице да изброји све полицијске послова, што је уопште немогућно а код нас поготово, јер се у разним крајевима наше државе стављају полицији и неки сасвим специјални задаци, који свакако не подају у дужност полиције. ;

8 2. овог пројекта задржи теоретску поделу полиције, која без обзира што предмет не исцрпљује, уопће не спада. у закон о полицаји,

Крај свега тога овај пројекат не пружа нам ни дефиницију полиције, која би свакако обухватила све послове наше полиције.

Исто је тако незгодно, што се овај пројект упушта у нормирање унутрашње организације појединих полацијских власти. Без обзира на то, што раздиоба полицијских Власти> у одсеке, како је нормирана у том пројекту, стварно не може задовољити, држим да би поделу полицијских. власти у одсеке ољносно оргавизацију сваке полицијске власти ваљало. у опште и спустити из закона о организацији полиције. Подела једне полицијске власти у одсеке техничка је организациона ствар, која је овисна у првоме реду о величини посла, који се имаде у коме месту на пољу разнах грана полицијеизвршити, те о броју чиновника, који стоје у ту сврху дотичној власти, на диспозицију. Унутрашња органрзација једне полицијске власти, не може се унапред законом одредити ни стога, што је полиција организам, који стојиу непосредном контакту са животом и са друштвом и која-мора да се развију упоредо са напредком друштвеног живота и са напредком знаности Постављањем законских норми о унутрашњој организацији једне полицијске власти, кочио би се унутарњи развој и напредак полиције, јер је познато, са колико је почтешкоћа скопчано мењање закона.

У основи закона о организацији полиције имало би се дакле изоставити све норме, које се баве избрајањем полицијских послова, теоријском поделом полиције и унутрашњом организацијом појединих полицијских власти, Ово потоње има: