Policija

~ -вб5 —

ХОЛАНДСКА ПОЛИЦИЈА „МАВЕСНАЏ55ЕР“,

од мајора Алме (Жевенинген) — превод —

Краљевско Холандски Марешосе је војнички организова полицијски корпус.

Већ за време Римљана наилазимо на такве трупе, које се употребљавају у полицијске сврхе; јер су они у разним деловима своје простране државе постављали војничке страже — постаје, које су се имале повиновати на редбама „магистрата“, — дакле, цивилних власти.

У Француској, правој домовини „марешосеа“, постојале. су из раније тако зване „Сотравшез Ф' огдоппапсе“, које су биле састављене из „репз Ф агтез“, а чији је стварни задатак био, да врше полицијску службу у војсци, водећи рачуна о: реду и дисциплини у њој.

Овај задатак је доцније проширен и изван граница саме војске, када су „Магесћаи5 де Етапсе“ постали врховна инстанција војничкога судства. Због тих шефова доцније се и име „без фФагшез“ претворило у „Магесћацз5е“. Због тадањег привременог прикључења Холандије француском царству, дошао је овај корпус и ту у употребу; па сен одржао у њој све до. данашњег дана, претрпевши у току времена наравно и разне промене.

Хеландски марешосе је према томе постао из француске жандармерије. Око 1818, год. био је он употребљаван само у јужном делу државе. Од тада је међутим постепено растао и јачао, док није сада својом мрежом обухватио највећи део државе.

Задатак марешосеа је одржање јавнога поретка и мира. Он се у принципу не разликује од задатка осталих полицијских органа. Али је главна разлика, која марешосе одликује од ових у томе, што он почива на војничкој основици и што је потпуно војнички организован и извежбан.

ж

Људство, које се рекрутује за марешосе, мора пре тога доказати, да је одслужило свој рок у активној војсци и то: за пешачку трупу најмање пет и по месеца; а за јахаћу, најмање.