Policija

= 509 —

И у Холандији је марешосе поглавито одређен за службу ван вароши, у пољу; отуда ће свакоме бити појмљиво, какву помоћ они пружају политичким јединицама, а какав страх за противдруштвене тичице.

„Стубови политичких власти“! То се најбоље потврдило онда, када су у августу 1914. год. и холандске армије стављене у мобилно стање, па су марешосеи напуштали своја седишта и ступали у војску на своја места.

Поједини председници општина у недоумици, шта да тада раде без њих, јер су без марешосеа били лишени свог најјачег ослонца у дужности, слаху петиције влади, молећи је, да марешоске бригаде понова врати у њихова седишта. И то је помогло ! Марешосем су били враћени одмах, чим је положај државе постао јасан.

Познато је, да је Холандија испала ратом поштеђена, али не и од свих оних штетних утицаја, посталих у рату и због рата, који ни најмање нису презали да пређу њене гранчице.

Општа деморализација грађанства у суседним земљама, где је кријумчарење, и остала зла са њим у вези, достигло врхунац, преплавила је и Холандију, где је чак успела, да се увуче и у војску. Само је марешосеа остао, благодарећи његовоме уређењу, од свега тога потпуно поштеђен, представља јући и на даље штит и мач према иностранству, а стуб по-

ретка у самој земљи, п.

КРАТКО ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОСТУПКУ СА СТРАНЦИМА.

Услед још увек често неједнообразног рада властиу земљи, као и код наших Представништва на страни, било због недовољног разумевања прописа и упустава, било због непознавања самога посла, због чешће промене чиновништва, налазимо за неопходно потребно да овде изложимо најкраће обвештење у погледу поступка са странцима, који се према упуствима Министарства Унутр. Дела сада практикује, како би се поступак свих власти саобразио до сада постојећим прописима и пракси, те на тај начин избегле и честе забуне код појединих органа, а и путницима уштеделе честе неприлике :