Policija

— 600 —

1

Страним држављанима обично се даје једно-месечна виза, за назначењем места куда лице путује, Виза за бање и наша купалишта може се давати на 3. месеца.

Ипак ове визе не условљавају стриктно и бављење у земљи, јер ако полицијска власт нађе и утврди да је лице нелојално и да му се држање коси са интересима наше државе, може му ускратити боравак, на тај начин, што ће му визирати пасош за повратак.

Страни поданици, који долазе у нашу земљу у циљу запослења, не могу добити наше визе пре него што Мин. Соц. Политике одобри рад у Краљевини, или док наше Представништво не добије одобрење за давање визе од Мин. Унутрашњих Дела.

Ту дозволу за рад, треба да им 'изради послодавац, а Министарство Соц. Политике доставиће Консулату имена лица, којима је рад одобрен и којима се може издати виза,

Наравно да ће наше Представништво и у овим случајевима проверити исправност лица, коме даје визу, пау случају ако налази да му се не може одобрити долазак, ускратити визу, а у исто време известити Министарство, које је одобрило његов долазак.

У специј. случајевима, Консулат може дати визу и раденицима, кад те раденике поједина фабрика шаље у Краљевину ради оправке и монтирања машина, мостова и томе слично. Нарочитом примедбом на виви назначиће се: зашто ДОТИЧНИ радници путују у Краљевину и колико им је боравак дозвољен.

Свима пак лицима на које се посумња да путују у Краљевину ради тражења рада и зараде, а која при томе немају дозволу Министврства, има се на визи исписати примедба : „Без права на раду Краљевини, без дозволе Министарства Соц. Политике“,

Нови Правилник о запослењу радника обнародочан је у 161. броју „Службених Новина“ од ове године.

Ц,

Без нарочите дозволе Мин. Иностр. Дела не могу добити визу за долазак у Краљевину држављани :