Policija

— 615 —

општинске власти (55 15. и 16. полицијске уредбе), то се донета одлука има извршити, а општински суд нека се обрати својој среској власти, са молбом, да појављени спор 0 атару расправи у смислу Чл. 11. зак, о општинама, јер првостепени суд није био надлежан за ову расправу, нити је његова одлука у овом погледу обавезна за општину. Св.Бр. (156

Х.

Суду општине танђанске:

1. По 5 121 грађ. зак, све имање, које деца под Рродитељском влашћу и управом прибаве, прибављају родитељима а не себи, а по 85 211 истог закона родитељ је властан да се оваквим имањем по својој вољи располаже и свакога отуда искључи, Према овоме, између оца и синова не постоји задруга — јер синови немају личнога имања да би постојала заједница имања — нити синови имају каквот права на очево имање док је он у животу. Од овога се изузима имање које би они ван родитељске управе „трудом или поклоном, или другим законим начином стекли или прибавили“ (5 122 грађ. зак.), Што се тиче имања, које је прибављено после њиховог пунолетства, не би им се могло порећи право на његов део, с обзиром на 5 123, истог зак. али ово право не потиче из задружног одношаја између њих и оца им, већ из њиховог уложеног труда и рада у принављању имања. Ако би им отац ово право оспорио, морали би га тражити редовним судским путем, јер избрани суд не би био надлежан да ово питање расправља без пристанка очевог.

Као што се из изложеног види, све зависи од добре воље очеве.

2. Писмене исправе двојаке су: јавне и приватне Врсте јавних исправа изречно су побројане у 5 187. грађ. суд. пост. а све остале писмене исправе сматрају се као приватне. Према тач, |, од. П овог законског прописа, јавним исправама равнају се и оне приватне исправе, које су потврђене од надлежних власти. Ово потврђење могу вршити и општински судови У гравицама своје надлежности.

По 5 188 истог зак. јавна исправа потпун је доказ за дело о коме је по законом кругу власти издана, У колико противна страна не докаже њену неистинитост или незаконитост.