Policija

— 621 —

И уредииштво налази да је чл. 275, фин. закона учињена неправда великом броју сталних заступника општинских де-

ловођа у крајевима где је готово немогућно наћи квалификоване деловође (нарочито у Црној Гори), али поправка ове

неправде не зависи од њега, већ, с једне стране, од Министра Финансија, с друге стране од њих самих — треба што пре положити прописани испит за општинског деловођу, што по садашњем програму није тако тешка ствар.

ХХМ.

Крсти јокићу, полиц писару — Ужице:

Правилно је Ваше мишљење, јер је одлуком Касац. Суда од 3. фебруара 1911. г., Бр. 1280, објашњено:

„Кад су у питању две тапије, по којима парничари полажу право својине на једно исто имање, онда суд при доношењу своје одлуке треба да има на уму 9 292 у вези са 5 298 грађ. зак, по којима је господар једне непокретне ствари онај, који буде пре у јавне баштинске књиге уведен, односно чија је тапија раније код суда потврђена“.

2. Према чл. 91. тач. 4. таксеног и пристојбеног правилника, „Гакса из ТБр. 82. наплаћује се према броју пступних кривичних дела а не према броју криваца, који учествују у једном кривичном делу“.

3. Одлуком Државног Савета од 17. фебруара 1923, г., Бр. 5756. (Полиција за 1923, г. Бр. 9—10) објашњено је:

„Према чл, 16. правила о поступању у неспорним делима има се у смотрењу извршена у ванпарничним делима поступити онако, као што је прописано у глави

ХМ. грађ. суд пост,“

ЛИСТАК СТРАХ ОД ПОЛИЦИЈЕ

У бајним је Млецима све лепо и заносно. И само да није страха од полиције која све сазна, све види и све чује — рекло би се да је ту започет био рај! Не тражите тачније слике; тога живота, од оне коју даје војвода Драшко кад каже:

Они страха другога немаху До од жбира и до од шпијуна;