Policija

— 623 —

тослужити — овако како сам сада дошао Вама да по„служим. У овој се државици може чинити готово све што се год хоће — само се не сме једно: не сме се рећи ружна реч противу њене управе, Али — ни једна! Јер та једна реч сече главу без опроштаја и без изузетка А Ви сте таквих речи изговорили до сада много хиљада. Инквизитори државни оштро пазе на сваки Ваш покрет, на сваки Ваш корак, и прате сваку Вашу мисао. Утврдо се верује да Ви још и пишете нешто, Поуздано знам да ће се због тога, можда још данас, а најдаље сутра, чинити код Вас преметачина. Видите. господине: ако Ви заиста пишето нешто, онда знајте да ће Вам само и једна, ма и невина, реченица, кад се злонамерно протумачи, одсећи главу. Ето, то је што сам имао да Вам кажем. А сад — част ми је да Вас поздравим и оставим. Ако бисте ме срели на улици, молим Вас, ради услуге коју Вам овим чиним, да се правите као да ме никад видели нисте — а буде ли да сам Вам и сада, на жалост, доцне дошао, тако Вам Бога, немојте ме одати кад Вас поведу на губилиште!

Изговоривши ово, непознати човек изиђе, а Монтескија „остави у највећем узбуђењу.

Прослављени научник живо иђаше тамо амо по соби. Прво што закључи да учини бејаше да покупи све хартије и да их баци у разбуктали камин.

Тек што се диже пламен од Монтескијевих списа — у "собу уђе Милорд Честерфилд. |

Није му много требало па да види узбуђеност свога пријатеља.

Монтескије му брзо исприча о ненадној походи непознатога човека, о спаљеним хартијама и о наредби коју већ беше издао да му се у путничким колима, што полазе у три сахата по поноћи, задржи једно место, јер хоће да побегне што је могућно пре,

Честерфилд га саслуша мирно, па му рече:

— Све је то лепо, драги мој пријатељу. Али станимо за тренутак, и о ствари размислимо хладно и бистром главом.

— Ви ми се ругате! — повика Монтескије. — Куд могу мислити бистром главом, кад ми глава виси о концу7!

— Али какав је то човек, који је дошао да тако каваљерски извади Вашу главу из торбе, а да у њу метне главу