Policija

— 631 —

„Поједине државне установе обраћају се повереној ми Генералној Дарекцији Непосредних Пореза са питањима, за које државне набавке, приликом исплата на касама иу којим случајевима треба наплаћивати порез на пословни промет. Поводом тога, част ми је саопштити Вам следеће:

Одредбама чл 1., 2. и 3, закона о порезу на пословни промет, условљена је у опште обавезност плаћања овога пореза за сва правна и физичка лица, и на сав промет која они обаве у земљи било са државом било са којим првватним лацем, продајом покретних ствари или чењењем услуга, у циљу новчане накнадеа у виду главног, помоћног или споредног занимања,

Поред овога, у чл. 4. поменутог закона, плаћању овога пореза подлежи и сваки случајно обављени промгт који обави свако друго лице, коме то није главно, помоћно ни споредно занимање, продојом једне или више покретних ствари или више покретних ствари или целог инвентара, и чија продајна цена прелази суму од 000 динара.

На основу наведених законских прописи, сва правна и физичка лица за испоручени материјал држави, извршене оправке, преправке, учињене услуге и овоме слично, у земљи, без обзира на који је од прописаних начина погодба закључена, дужна су, приликом наплате рачуна на државној каси, платити одговарајућу суму пореза по чл. 6. пом. закона.

Непосредна и обавезна наплата овога пореза приликом исплате рачуна лиферанту на државној каси, прописана јеу чл. 5. и 10. пом. зак. |

Исто тако, по пом, законским прописима, дужни су пла„Ћати овај порез, при пријему на државним касама у земљи, и сва правна и физичка лица, страни поданици, за испору-. чени из иностранства материјал држави, извршене оправке и преправке такође у иностранству, када је правни посао око набавке, или преправке ма на који од прописаних начина закључен на територији Краљевине са дотичним лиферантом или Његовим представником па се и пријем оправљених и преправљених ствари односно набављеног материјала у иностранству изврши на територији Краљевине.

Једном речи, у овом случају захтева се као битно, да се испоручени материјал као и оправљени односно преправљене