Policija

— 638 —

лити упослење тражених страних радника, дужне су ове упутити где тражену радну снагу могу добити, а ако би се из докумената тих радника утврдило, да они не располажу потребним квалификацијама за тражене послове, известиће о томе надлежну Инспакцију Рада, која по њиховим молбама, по сопственом нахођењу, доносити своје одлуке, у смислу прописа чл. 4. овог Правилника.

Чл. 9.

Министарство Социјалне Политике доносиће своје одлуке по молбама достављеним му у смислу чл. 3, овога Правилника, најдуже у року од 15 дана по њиховом пријему. и потом ове достављати надлежним Инспекцијама Рада, које ће ове одмах путем нарочитих формулара, достављати заинтересованим лицима односно предузећима,

Послодавци који би желели да им се упослење страних радника продужи преко рока првобитно одређеног од стране Министарства Социјалне Политике, дужни су молбе у том циљу поднети надлежним Инспекцаејама Рада најдаље један месец дана пре истека рока, који им је првобитио био одређен, за сваког од дотичних радника а у случајевима када је одобрење гласило само на месец дана, 15 дана пре истека дотичног рока, шначе им се тражено продужење ни у коме случају неће обнављатв,

Чл. 10.

Довволе | ва рад издаваће се: 1) на одређено време, и то само дек су дотични радници упослени код предузећа које за њих је молило или 2) на неодређено време, без обзира код кога су запослени. Време издате дозволе за рад почиње трећи дан од лана саопштења дозволе нолиоцима од стране надлежне инспекције рада односно управне и полицијске власти а у смислу прописа члана 4., 7. и 9 овога правилника.

Ниједан страни радник, коме је запослење код једног домаћег предузећа само на извесно одређено време одобрено не може, по ступању на снагу овога правилника, ступити на рад код другог предузећа, док им то претходно од стране надлежне власти у смислу овоги правилника не би било одобрено.

Послодавци, којима је упослење страних радника дозво-