Policija

— 846 како је они воле, нити се озбиљно заузети да се једно опште ЗЛО ОТКЛОНИ.

Бугари још и дана: приповедају да је њихово све до Мораве; они се вису усудили ни помислити да пошљу четеу врањски и нишки округ, знајући добро како би се тамо провеле. Тамо би се сам народ с њима разрачуно не тражећи помоћи од жандармериских станица и четничких одреда, који врше сталну службу по Јужној Србији.

Немајући свести о којој је реч, становници Јужне Србије помажу комите посведневно и непосредно: плаћају порез на који су навикли; дају хлеб и остале намирнице; не пријављују увек долазак чета у села; у опште не чине оно што се од свесних грађана једне државе зак>ном тражи.

Одсуство народне свести или њена површност чини их равнодушним према злу од кога и сами пате; чини их неслособним да се сами организују у циљу ослобођења од терета који их дави. Цео свет кука на тај терет, сматрајући да није дужан ла га подноси, али се не чине озбиљнији напори да сеон збаци Међутим, извесно је да се зла те врсте могу уништити ако народ пружи поштено помоћ државним властима, ако он сам буде примио на своја плећа борбу с комитама. Тако су се некада и хајдучаје код нас искорениле, кад се народ противу њих подигао.

У последње време дају се запазати извесни покрети маса да се комитљук уништи. Време је учинило своје; наш је утицај деловао. Ми морамо увећати наш културно-национални утецај, јер док народне масе не притекну у помоћ комитско Ће се зло ублажити, али се неће искоренити па макар каква средства ми примењивали,

Да би се успешно деловало на развијање народне и државне сзести, која са имала подигнути на степен свести. грађана из старих граница, како би народне масе спонтано пружале увек помоћ државним властима, потребно је ојачати наш културни и национални утицај и то на тај начин, што Тужну Србију шреба свестрано помоћи. Није довољно слати војску и жандармерију, већ треба изаћи на сустет просветним, економски, санитетским, и т. д. потребама народа. Наравно да је за постигнуће овога циља потребно много средстава и многе времена; јер пасивитет маса резултира и дуговековног робо-