Policija

-- 841 —

вања, које је старе народне осећаје угасило, и трђинског утицаја који је у неколико оставио трага у њиховој души. Свестраном помоћи ми ћемо убрзати да се масе навикну потпуно на нови поредак и да га заволе. Подизање народне српске свести није само услов да се за назек комитлук уништи, већ је то и залога ЊЕ државне будућности: слога народа и државе не зависе само од њихових војних и финансиских снага већ и од степена националне и држављанске свести које њихове грађане уједињују.

Кад се, дакле, буду паралисала одговарајућим средствима сва три приморна узрока. онда ће потпуно ишчезнути из низа проблема државне политике и проблем јужне Србије.

Од какве је то неопходне користи за наше обезбеђење

од непријатеље ари није потребно нарочито наглашавати. 30. октомбра 1924. г, Ал. М. Крушковић, у Штипу. судија

БЕЧКА ПОЛИЦИЈА. Алберт Велцела, не и шефа полиције.

Пре светског рата бечка полиција уживала је одличн тлас далеко преко црно жутих граница. Чињеница, да је она без озбиљне штете преживела распад монархије и пропаст државе, најбољи је доказ за њену унутрашњу животну снату.

Велике вредности бечког система леже у одличној организацији власти, у хомогености чиновничког особља и у одличној стручној наобразби свих његових чланова. Развитку је много допринело и то, што се је увек знало на чело све важне установе изабрати лице, које јој је било дорасло. Избор се вршио међу чиновницима у самој установи и увек је А бољи довођен на то место.

Данашњи. шеф ове установе је полициски председник Ханс Шобер. Он је и као чиновник и као човек једнако цењен и поштован. То је организатор од врло велике вредности и њему се има приписати у заслугу, што је својом умешношћу знао да очува у најстрашнијим моментима револуције — када