Policija

1 86.

Осигурање против провале код неког осигуравајућег друштва даје, до душе, извесну сигурност држаоцу стана, али то оситурање по себи самом неће заштитити од разбојничких упада. У овом случају неће онда бити оштећен сам ималац стана, коме је однета нека драга успомена или ствар од веће вредности, но и осигуравајуће друштво. Али ће оба ова уговорача моћи да се заштите у довољној мери, ако стан буде како треба обезбеђен. С тога је, не само у приватном, већи у јавном интересу, да се на улазима у станове, на вратима и прозорима, наместе таква средста за осигурање, која би и најсавршенијем оруђу за проваљивање давала што је могућно дужи отпор. А из свакидањих рапората полицијских органа видимо јасно, да досадање, обичне, па чак и савршеније браве не дају никакву гарантију против савршеног злочиначког оруђа. Садашњим калаузима, који сваким даном добијају све савршенији и многостручнији облик, без по муке се могу отворити сва врата, која се нису технички довољно обезбедила тротив овога.

Варошани, када пођу недељом гдегод у шетњу или на излет, или када пођу у бању, мисле спокојно: „У мој стан не може нико ући! Од како сам наместио Дозеову браву, не може ми се више ништа украсти |“ Али ови лакомислени људи смећу тада с ума, да су им уметци у вратима по све танки, да нису ничим ојачани нити оковани, те да се не могу лако исећи из свог оквира, што је, међутим, врло лака ствар код садањих практичних оруђа злочиначких. Сем тога, не помишљају ови људи ни на то, да ни осигуравајуће друштво неће лако признати и исплатити осигурану суму, ако стан у опште није довољно осигуран био.

Према свему довде реченом не остаје приватном лицу ништа друго, до да наручи што пре неку браву, које је тех«нички усавршена, На овом пољу све се више множе усвршавања и новине. Ми се нећемо упуштати у чисто техничко грасматрање овог питања, јер нам је циљ само да обратимо пажњу на недовољност и несигурност обичних брава. Наша је. дужност, као полицијских органа и чувара јавне безбедности, да јавност о сличним питањима што више обавештавамо; 2 тога ћемо овде само указати на користи од модерних брава.

4%