Policija

Бечка полиција је децентрализована, што значи. да су 22 полициска комесаријата у Бечу, сваки за себе, носиоци полициске власти. У овој подели не може да се нађе нека нарочита сличност са лондонским системом. Бечки је кварт према лондонском мањи и његова је надлежност већа. Док је у Лондону шеф кварта лице које је произишло из полициског корпуса, дотле је у Бечу на челу кварта комесар — правник — са штабом концептуалних чиновника. Појединим квартовима у Бечу додељен је извесан број екзекутивних органа, који се одређује према величини кварта.

Послови полициске дирекције обављају се у 3 зграде потпуно одељене. У старој полицијској дирекцији на Шотенрингу: пресбиро, централни инспекторат сигурносне страже, као и многа друга одељења мање вредности. У новој згради полициске дирекције у улици Берг налази се сигурносни биро (криминално одељење) са односним одељењама и централно пријавно одељење. У трећој згради налази се саобраћајно одељење и још нека.

Дужност председништво је и у томе, да отклања све сукобе и несугласице, које настају између појединих одељења.

ОПРОБАНЕ БРАВЕ. = од Ог. Петриковића — превод. —

=

Првих година по завршетку рата умножила су се кривична дела против својине и личности до обеспокојавајућих граница. У почетку су узроци овог стања лежали у огрубелости масени у социјалној беди, које су многе лакомислене људе и слаботиње претвориле у лопове и разбојнике ; а доцније је томе придошла и неодољива жеља за уживањима и раскоши, која се у то доба потенцирала јаче но никада пре тога. Цене свих артикала скачу непрестано, многи предмети достигоше вредности, које у редовним приликама никада не би достигли, — а с тим упоредо расла је и жеља за њима.

Због тог множења криминалитета било је потребно не само да се касе осигурају против провалника, но да се и сами станови заштите од уласка непозваних или нежељених лица.