Policija

— 855 —

вратити удови и деци. Пошто је њива процењена 95 дин., то је за пресуђење овог спора надлежан тај суд, у смислу 8. 6. грађан. суд. пост., у вези са чл. 15. уредбе о убрзању рада.

4. У „Полицији“ за ову годину, Бр. 3—4, објашњено је (Поуке и обавештења, ХУ, 4), да финансијске власти могу, кад није наређен нов разрез пореза, наређивати општинским властима да за наступајућу годину врше препис прошлогодишњег разреза пореза.

Св. Бр. 1681.

М] Рафајилу Николићу, писару општине нересничке: Према чл. 119. зак. о општинама, одсуства општинских

часника и службеника не могу изнети више од 50 дана у једној години, рачунајући ову по календарском времену.

УН

Томи Перковићу, писару среза штавичког:

Чланом 137. од. М. закона о чиновницима и осталим државним службеницима грађанског реда прописано је:

„Време проведено у служби јавних самоуправних тела рачуна се за пензију лицима која буду из те службе. непосредно примљена у државну.“

Према чл. 6. звог закона, у другу категорију улазе службеници са потпуном средњешколском спремом и испитом. зрелости или са срредњом стручном школом са прописаним завршним испитом. Према овоме, ако је порезничкој школи, коју је свршио дотични чиновник, признат ранг средње стручне школе, он би могао ући у другу категорију.

УШ

Милану Ракићу, писару општине ђуниске :

„ У „Полицији“ ва ову годину, Бр. 11.—12., а у чланку „Правалник о употреби народне снаге за оправку јавних путева“, изложене су и комевтарисане све важније одредбе о кулуку, па и оне 9 којима је реч у упућеном питању.