Policija

32.

Нарочито је велика била и под особеним надзором екупацио-= вих органа вршена организација сушења шљива, кување пек= меза и њихова експедиција у централне магацине и у далеку позадност (у Аустро- Угарску).

Да би се увек тачно знало чиме се може располагати у земљи, наређивани су пописи зиратног земљишта, поораног и засејаног.

Но окупациона власт полагала је знатно на то да се зна, са колико се радне људске снаге може располагати. За те је наређен и на дан 16. јула 1916. извршен попис становништва у области Србије, коју је Аустро-Угарска окупирала.

Резултати пописа, за свако место (село и варош), срев и округ детаљне су израђени, и упоредо стављени са резултатима српског државног пописа људства из 1910 године.

На свима цифрама попис од 1916. показује мањак становништва према попису од 1910. -

Попис стоке, — волова, оваца, кова, свиња, и пернате живине наређиван је неколико пута за време окупације под врло строгом контролом и са великом одговорношћу како општинских представника (председника и кметова) тако и домаћина, без обзира, да ли су то људи или жене.

— Наставиће се. —

ПРОГРАМ МЕЂУНАРОДНО-ПОЛИЦИЈСКЕ ТЕХНИЧКЕ ИЗЛОЖБЕ У КАРЛСРУ-У

Да би читаоци нашега листа имали идеју шта све у једној полицијској изложби може бити изложено, доносимо цео програм са тачном поделом по одељцима, како су је аранжери кзложбе замислили:

А) Општи одељак

|. Улична полиција: !. Општа улична и патролна служба:

а) Униформе полицајаца и жандармеријских органа (излагане помоћу модела и других начина.)