Policija

5 40

Пошто је претходно констатовала да је број лица са моралним и душевним дефицитом доста велики, и да су она знатно плодна; комисија је утврдила да је овај њихов дефицит највећим делом наследног порекла. Истраживања чињена последњих година на феноменима наслеђа доказала су, да схватање, по коме се опадање расе може спречити побољшањем моралне и интелектуалне средине, не почива на стварном основу. “

Манифестације урођених диспозиција могу, несумњиво, бити модификоване условима егзистенције, бар у извесним границама, али скуп наследних особина, које се преносе с генерације на генерацију, не може се трансформисати овим путем.

Наука о поправци расе базира на основном принципу, да прогрес једне нације зависи од предоминантног пренашања добрих наследних диспозиција преко здравих родитеља, као и од спречавања штетних наследних утицаја, који се умножавају плођењем дегенерисаних, Са гледишта расе није толико важан број рађања, већ његов биолошки квалитет.

У принципу, практична примена стерилизације мора водити рачуна о данашњим научним знањима о утицају наслеђа на појављивање појединих облика душевних немоћи, а у овом погледу постоје још многе несугласице у науци.

Комисија налази, да-се стерилизација данас може применити само на лица, којима закон забрањује ступање у брак, а то су идијоти, епилептичари н блесани. Ипак треба имати у виду, да узрок дегенерације ових лица није у свима случајевима наследног порекла. А пошто су дијагноза и прогноза наслеђених стања врло деликатне према данашњем стању науке, то евентуални закон о стерилизацији дегенерисаних не би могао имати принудни карактер. У сваком случају одлука о стерилизацији болесног наслеђа треба да буде донета од комисије специјалиста, после брижљивог испитивања сваког случаја.

Најзад, кад се утврди да лица или парови могу бити | опасни са гледишта расе, стерилизација треба да буде извр-

шена најзгоднијим техничким начином, и по писменом пристанку ових лица или њихових законских старалаца.